
רבים מקהל העצמאיים שואלים אותי איפה כדאי להשקיע ?איפה ל"שים" את הכסף? איפה עדיף לחסוך? יש משהו שאתה ממליץ לנו ? מה שמוביל אותנו לדבר על קרנות השתלמות והיתרונות הבולטים בהפקדה לאפיק חסכון זה.
עוסקים גדולים או קטנים מורשים או פטורים מכל קשת העיסוקים חשוב שיכירו את מסלול החיסכון לקופת קרן השתלמות,
קרן השתלמות זו קופת חיסכון שבעבר הייתה מוכרת רק לחתך מסויים של שכירים במשק .עובדי מדינה ובעיקר עובדי הוראה בלבד היו הנהנים היחידים ,מטרת הכספים ושימושם היו עבור השתלמות , קורסים והכשרות לרבות שנת שבתון לעובדי הוראה .
לאורך השנים אפיק חסכון זה הפך להיות מוכר יותר גם בקרב מגזרים נוספים בניהם קהילת העצמאיים בישראל.
בשנים האחרונות המחוקק מעודד את קהל העצמאיים להפקיד לקרנות השתלמות על ידי הטבות מס ,המשתנות בהתאם לתקרות הפקדה המתעדכנות מדי שנה.
קיימים שני סוגי הטבות הטבת חסכון והטבת הפקדה שנתית עליהן נרחיב בהמשך.
החיסכון לקופת קרן השתלמות מתבצע מדי חודש על ידי החוסך, כמו כן הקופה הופכת לנזילה בתום 6 שנות חיסכון שלחוסך יש שתי אפרויות בתום ה 6 שנים ,למשוך את הכספים בפטור מלא מרווחי ההפקדות שנצברו לאורך השנים ,או לחילופין להמשיך להינות מתשואה גבוה יותר מיתרת הקופה שנצברה על פי עיקרון ריבית דה ריבית.
אם קראתם עד כה את המאמר אני בטוח שאתם שואלים מה השורה התחתונה ?מה יוצא לי מזה ? למה לי להפקיד לקרן השתלמות בתור עצמאי?
להלן תמצית היתרונות הבולטים להפקדה לקרן השתלמות:
פקודת מס הכנסה קובעת כי עצמאי יקבל הטבת מס מסוג ניכוי מס הכנסה עבור הפרשה לקרן השתלמות שסכומה עד 4.5% מההכנסה השנתית שלו. ההכנסה השנתית נקבעת כהכנסה לאחר ניכויים המוכרים בחוק. יש הגבלה על גובה ההכנסה השנתית המזכה בהטבת מס, ובשנת 2024 תקרת ההכנסה השנתית היא 293,379 ש"ח, כאשר ההוצאה מוכרת כבר מהשקל הראשון. 4.5% מתוך 293,379 ש"ח מביאים אותנו לתקרת הפקדה שנתית לקרן השתלמות היכולה להגיע עד 13,203 ש"ח. משמעות הדבר הוא חיסכון תזרימי שוטף במיסים עבור מס הכנסה וביטוח לאומי של אלפי שקלים מדי שנה.
הטבת מס רווח הון (הטבת חיסכון) , קרנות השתלמות פטורות ממס רווח הון על סכומי הפקדה שנתיים המגיעים לתקרה שנקבעה באותה השנה. תקרה זו אחידה לכל העצמאים ואינה תלויה בהכנסה השנתית של העצמאי. על סכומים שהופקדו מעבר לתקרה משלמים מס רווח הון רגיל בגובה 25% מהרווח.
ב- 2024 תקרת ההפקדה לקרן השתלמות היא 20,520 ש"ח. הפקדות עד לסכום זה פטורות ממס רווח הון. תקרת ההפקדה היא אחידה לכל העצמאים ואינה תלויה בסכום ההכנסה השנתי.
דמי ניהול נמוכים יחסית (בממוצע 0.7 אחוז מהפקדה) ביחס לשאר הפוליסות חסכון .
מקבלים את הכסף כסכום הוני חד פעמי ולא כקצבה ,נזילות גבוה .
גמישות בבחירת מסלול סיכון מתאים בהתאם לרצון ומטרות החוסך.
ניתן להשוות בקלות בין אטרקטיביות קרנות ההשתלמות .
ניתן לקבל הלוואות בריבית נמוכה כנגד בטוחות של כספים בקופות שנצברו (שגובהן נקבע לפי הסכום שחסכתם) לעומת אלטרנטיבות אשראי אחרות.
ניתן לעבור בין קרנות השתלמות תוך שמירה על הוותק והזכויות.
ניתן להוריש את הזכויות בקרן השתלמות ליורשים תוך העברת הטבות המס לחיסכון ליורשים (פטורים מרווח הון ליורשים בדיוק כפי שהיה זכאי המוריש).
ממוצע התשואות של הקרנות השתלמות גבוה ביחס לאפיקי חסכון בעלי אופי דומה ברמות סיכון זהות. (שנת 2023 הסתיימה עם תשואה ממוצעת פנומנלית של 9.4% בעשר קרנות ההשתלמות הגדולות בישראל במסלול הכללי).
לאחר שהסברנו בצורה מפורטת מה היא קרן השתלמות ואת הכדאיות בקרב עוסקים (מורשים ופטורים) בחסכון דרך קרנות השתלמות, לפני שאתם פונים לאפיק חיסכון זה חשוב להיוועץ עם בעלי מקצוע בתחום .כגון יועץ פנסיוני ורואה חשבון על מנת להתאים את המסלול הנכון ביותר עבורכם, שיביא לתוצאה המטיבה ביותר עבורכם.
רואה חשבון דודי אמסלם,
שותף מנהל בפירמת ייעוץ BAFC